Kezdőlap AKTUÁLIS Életbe lép a rendelőkben – Erre készülj, ha orvoshoz mész

Életbe lép a rendelőkben – Erre készülj, ha orvoshoz mész

Hirdetés

Az új ügyeleti rendszer bevezetése komoly kihívást jelenthet a budapesti háziorvosok számára, akik közül sokan már most is túlterheltek.

 

Hirdetés

Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a Népszavának nyilatkozva elmondta, hogy az ügyeleti rendszer átalakítása jelentős terhet róhat a fővárosi alapellátásra, különösen azért, mert a háziorvosok többsége idős, átlagosan 61 éves.

A kihívások és a javasolt megoldások

Az új rendszer különösen azért okoz problémát, mert a háziorvosoknak nemcsak a hiányzó kollégák helyettesítését kell megoldaniuk, hanem ügyeletet is kell vállalniuk, amire az elmúlt 30 évben nem volt példa.

Az Országos Mentőszolgálat adatai szerint a szükséges mintegy 900 orvos helyett csak 200-300 jelentkezett az ügyeleti feladatok ellátására.



A Magyar Orvosi Kamara javasolja, hogy az új ügyeleti rendszer bevezetését halasszák januárra, hogy legyen idő a szakmai és szervezési aggályok tisztázására.

Álmos Péter szerint a megnövekedett terhek miatt sok orvos inkább felhagyhat a praktizálással, ami tovább növelheti a betöltetlen praxisok számát.

Különösen aggasztó, hogy sok háziorvos nem rendelkezik megfelelő tapasztalattal a gyermekek ellátásában, mivel a fővárosban nincsenek vegyes praxisok.

Rendelési idők és sürgősségi osztályok terhelése

Az új ügyeleti rendszer bevezetése átalakíthatja a rendelési időket is, ami tovább nehezítheti az orvosok és a betegek helyzetét. Jelenleg sok rendelő este nyolcig fogadja a betegeket, de az új rendszer miatt délután négyig be kellene fejezni a rendelést, ami logisztikai problémákat okozhat.

A Kamara attól tart, hogy az átalakítás következtében növekedni fog a sürgősségi osztályok terhelése, mivel az új rendszer minőségellenőrzése hiányos, és nincs elegendő indikátor, amely visszajelzést adna az ellátás minőségéről.

Az ellátás minősége és a betegutak követése

Álmos Péter hangsúlyozta, hogy szükség lenne a betegutak követésére és a szakmai mutatók szigorú ellenőrzésére, hogy biztosan a megfelelő helyre irányítsák a betegeket.



A MOK szerint az új ügyeleti rendszer átgondolt bevezetésére és alapos felkészülésre van szükség annak érdekében, hogy ne veszélyeztesse a budapesti alapellátás működését, és ne növelje tovább az orvoshiányt.

A Kamara ezért sürgeti a döntéshozókat, hogy vegyék figyelembe a szakma véleményét, és biztosítsanak megfelelő forrásokat és támogatást az új rendszer zökkenőmentes bevezetéséhez.

Hirdetés

Kövess minket a Google Hírek-ben is!