Kezdőlap AKTUÁLIS Tilos dohányozni szabadtéren – Íme a részletek!!!

Tilos dohányozni szabadtéren – Íme a részletek!!!

Hirdetés

Nagy felháborodást váltott ki az Egyesült Királyságban a legújabb dohányzásellenes törvénytervezet, amely jelentős szigorításokat javasol a cigarettázás korlátozásában.

 

Hirdetés

Az új szabályozás értelmében tiltanák a dohányzást nemcsak kocsmák kertjében, hanem futballpályák közelében, sőt, még éjszakai klubok előtt is.

A tervezetet a The Sun szivárogtatta ki, és a hírek szerint a kormány a korábban javasolt intézkedéseknél is szigorúbban kíván fellépni a dohányzás ellen.

Szigorú intézkedések és a vendéglátóipar aggályai

A tervezett törvény értelmében a dohányzást teljesen megtiltanák az egyetemek és kórházak melletti járdákon is. A szigorítást a kormány célja, hogy jelentősen csökkentse a dohányzás mértékét és védje a nemdohányzókat a passzív dohányzás káros hatásaitól.



Azonban a törvénytervezet nemcsak a közszolgáltatások területeit érintené, hanem a vendéglátóipart is, különösen a pubokat, amelyek már eddig is nagy nyomás alatt állnak.

A helyi vendéglátósok és pub-tulajdonosok aggodalmukat fejezték ki, mondván, hogy az új törvény hatalmas csapást jelentene az iparágra.

Robert Jenrick, a toryk vezetői posztjára pályázó politikus szerint az ország komoly kihívásokkal néz szembe, és nem biztos, hogy a dohányzásellenes intézkedések a legfontosabbak a jelenlegi helyzetben.

Szerinte az új törvény további kocsmák bezárásához vezethet, ami tovább fokozza a vendéglátóipar problémáit.

Politikai háttér és parlamenti támogatás

A Munkáspárt, amelynek hatalmas többsége van a parlamentben, az áprilisi szavazáson egyhangúlag támogatta a dohányzásellenes törvényt.

A kormány célja, hogy az új törvény végrehajtása révén a jövőben jelentősen csökkentse a dohányzás prevalenciáját az országban.



Az egészségügyi és szociális minisztérium szóvivője megerősítette, hogy a dohányzás évente 80 ezer emberéletet követel és hatalmas terhet ró a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatra.

Hangsúlyozta, hogy a kormány eltökélt szándéka, hogy megvédje a gyerekeket és a nemdohányzókat a passzív dohányzás káros hatásaitól, és számos intézkedést fontolgat a füstmentes Nagy-Britannia elérése érdekében.

A dohányzás prevalenciája és a jövőbeli lépések

Az Egyesült Királyságban jelenleg 6,4 millió ember dohányzik, ami a lakosság 13 százalékát jelenti. Az új törvény célja, hogy ezt a számot jelentősen csökkentse, és egy lépéssel közelebb vigye az országot a füstmentes társadalomhoz.

A tervezet azonban még sok kérdést felvet, és a jövőben további politikai vitákra és közpublicitásra lehet számítani az intézkedésekkel kapcsolatban.

A dohányzásellenes törvénytervezet körüli vita továbbra is folytatódik, és az ország politikai és társadalmi színterén is jelentős hatással lesz.



A kormány célja, hogy a törvény bevezetésével és végrehajtásával jelentős javulást érjen el a közegészségügy terén, miközben igyekszik mérsékelni a dohányzással kapcsolatos károkat.

Hirdetés