Kezdőlap AKTUÁLIS Gyászol az ország – elhunyt a Jászai Mari-díjas színművész

Gyászol az ország – elhunyt a Jászai Mari-díjas színművész

Hirdetés

Hetvenéves korában, hétfőn elhunyt Mihályi Győző, Jászai Mari-díjas színművész – tudatta a József Attila Színház kedden az MTI-vel.

 

Hirdetés

A művész tragikus hirtelenséggel hunyt el az esti órákban, ahogy a színház közleménye is fogalmazott. Mihályi Győző több mint két évtizeden át volt a József Attila Színház elismert tagja, és hosszú éveken át a Színházi Dolgozók Szakszervezete (SzíDoSz) elnökségi tagjaként, majd elnökeként szolgált.

Mihályi Győző 1954. augusztus 19-én született Tiszanánán. A színház iránti szenvedélye már fiatal korában megmutatkozott, így nem meglepő, hogy a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett 1976-ban, Szinetár Miklós osztályában. Első szerződését a kaposvári Csiky Gergely Színháznál kapta, ahol tehetsége hamar kibontakozott.

A kaposvári kezdetek után Mihályi számos színházban megfordult. 1979-ben a kecskeméti Katona József Színházhoz, majd egy évvel később a miskolci Nemzeti Színházhoz szerződött.



1988-ban a Radnóti Színház, 1989-ben pedig a Nemzeti Színház tagja lett. Később, 1992 és 1994 között a Nyitott Színház művészeti vezetőjeként is tevékenykedett.

1991-ben csatlakozott a József Attila Színház társulatához, ahol több mint két évtizeden át szolgált, jelentős szerepekkel gazdagítva a színház repertoárját.

1998-tól ismét a Nemzeti Színházhoz szerződött, majd 2000-től a Pesti Magyar Színház művészeként folytatta pályafutását.

Mihályi Győző nemcsak színészi tevékenységével, hanem színházi közéleti szerepvállalásával is kiemelkedett. 2011-től a Színházi Dolgozók Szakszervezetének alelnöke, majd 2014-től 2024-ig elnöke volt. E szerepében fontos ügyek képviselője lett, és a színházi dolgozók érdekeit képviselte.

Pályafutása során Mihályi Győző számos elismerést kapott kivételes tehetségéért és odaadásáért. 1990-ben a Jászai Mari-díjjal tüntették ki, majd 2007-ben érdemes művész címet kapott, elismerve több évtizedes kiemelkedő színészi munkásságát.



2015-ben a hódmezővásárhelyi önkormányzat által alapított Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat, 2024-ben pedig a Magyar Hollywood Tanács Paramount Premium díját vehette át.

Mihályi Győző halála nagy veszteség a magyar színházi világ számára. Nemcsak tehetsége, hanem embersége, elhivatottsága is emlékezetes marad mindazok számára, akik vele dolgoztak, vagy látták színpadon.

Művészetét, munkásságát és közösség iránti elkötelezettségét sosem feledjük, és emléke örökké élni fog a színházi világban.

Hirdetés