Kezdőlap AKTUÁLIS Nem hiszel majd a szemednek – most jött a hír a tojás...

Nem hiszel majd a szemednek – most jött a hír a tojás áráról

Hirdetés

Ősszel várhatóan jelentős áremelkedés következik be a tojások piacán, amit az elmúlt hónapok drasztikus árcsökkenése és a tojástermelés fenntarthatóságával kapcsolatos aggodalmak okoznak.

 

Hirdetés

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (MTTSZ) közleménye alapján az őszi időszakban a tojásárak növekedésére lehet számítani, ami a termelési költségek változásával és a takarmányárak emelkedésével is összefügg.

Az elmúlt hónapok során a tojás ára jelentős csökkenésen ment keresztül, amely a termelők jövedelme szempontjából nehéz helyzetet teremtett.



A termelési költségek csökkenésére azonban nem lehet számítani, így az áremelkedés szükségessé vált. Az MTTSZ közleménye rámutat arra, hogy a tojástermelőknek a következő hónapokban beszerzendő takarmány ára jelentősen megnövekedett, ami tovább emeli a beszerzési és finanszírozási költségeket.

A szélsőséges időjárás következtében megdrágult termények miatt a takarmányárak emelkedése komoly pénzügyi terhet jelent a tojástermelők számára.

A termelési költségek növekedése elkerülhetetlenné teszi az áremelkedést, hogy a termelők képesek legyenek fenntartani működésüket és biztosítani a termelés folyamatos működését.

Az MTTSZ közleménye szerint a tojásárak csökkenése következtében kialakult piaci helyzetben a kereskedők nyeresége gyakorlatilag az állattartók rovására nőtt.

Bár a kormány nemrégiben eltörölte azokat a rendeleteket, amelyek a kínálattal és árképzéssel kapcsolatos kereskedői magatartást szabályozták, a fogyasztói tojásárak nem emelkedtek ennek ellenére.



Ez a helyzet tovább súlyosbítja a termelők anyagi helyzetét és hosszú távon veszélyezteti a hazai tojástermelés stabilitását.

Az MTTSZ hangsúlyozza, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján a tojásárak jelentős ingadozása kifejezetten káros hatással van a hazai tojásszektorra.

A szövetség szerint minden érintett fél érdeke az lenne, hogy olyan hosszú távú megállapodások szülessenek, amelyek garantálják az árstabilitást és a hazai termelés kiegyensúlyozottságát.

Ezek a megállapodások segíthetnek biztosítani a tojástermelők jövedelmét, csökkenteni a piaci ingadozásokat, és hozzájárulni a termelési folyamatok fenntarthatóságához.

Az őszi tojásáremelkedés elkerülhetetlennek tűnik, ami részben a termelési költségek növekedésének, részben pedig a takarmányárak emelkedésének tudható be.



A tojástermelők helyzete az elkövetkező hónapokban valószínűleg tovább nehezedik, ami az árak emelkedéséhez vezethet. A hosszú távú megállapodások és a stabilitásra irányuló intézkedések kulcsszerepet játszhatnak a hazai tojástermelés jövőjének biztosításában.

A fogyasztók számára fontos, hogy tisztában legyenek a piaci változásokkal, és figyelemmel kísérjék a tojás árának alakulását az őszi időszakban.

Hirdetés