Kezdőlap AKTUÁLIS Te is visszaváltod a palackokat? Akkor erről jobb, ha tudsz

Te is visszaváltod a palackokat? Akkor erről jobb, ha tudsz

Hirdetés

Az elmúlt hetekben jelentősen megnövekedett a visszaváltott italcsomagolások száma Magyarországon, naponta már 6 millió palackot, üveget és dobozt váltanak vissza a vásárlók.

 

Hirdetés

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. legfrissebb adatai szerint a visszaváltott csomagolások száma néhány hét alatt elérte a 150 millió darabot.

Egyre több visszaváltási pont

Jelenleg mintegy 3200 automatás visszaváltási pont, valamint további 1000 kézi visszaváltó hely áll a vásárlók rendelkezésére az országban. A MOHU tájékoztatása szerint a visszaváltási pontok száma tovább nő, több száz új automata telepítése várható a közeljövőben.



Ez a folyamatos bővítés lehetővé teszi, hogy a visszaváltási rendszer egyre szélesebb körben elérhető legyen, és egyre több fogyasztót ösztönözzön a csomagolások újrahasznosítására.

Hosszú távú környezetvédelmi és ipari hatások

A MOHU hangsúlyozta, hogy a visszaváltási rendszer nemcsak pozitív környezetvédelmi hatásokkal jár, hanem hosszú távon a hazai ipart is támogatja.

A rendszer lehetővé teszi a csomagolási hulladékok anyag szerinti szétválogatását, nyomon követését és szállítását, ami jelentős előnyökkel járhat a hazai újrahasznosítási ipar számára.

A MOHU vállalása szerint az indulástól számított harmadik évre elérik a minimum 90 százalékos visszaváltási arányt Magyarországon.

A MOHU adatai szerint augusztus 16-ig a gyártók több mint 5,5 milliárd forint visszaváltási díjat fizettek be. A fogyasztóknak kifizetett összeg már eléri a 7,2 milliárd forintot, ami azt jelenti, hogy a MOHU jelenleg 1,7 milliárd forintot előlegez meg a gyártóknak, mivel azok csak utólag, havonta fizetik meg ezt az összeget.

Az esetek túlnyomó többségében, a visszaváltások csaknem 90 százalékában a vásárlók levásárolható utalvány formájában kérik vissza a pénzt, ami eddig több mint 6 milliárd forintot jelentett.



A visszaváltók mintegy 13 százaléka bankszámlára utaltatja a pénzt, míg körülbelül 0,4 százalékuk jótékonyságra ajánlja fel a visszaváltási összeget.

A visszaváltási rendszer sikeres működése és bővítése egyértelműen jelzi, hogy a magyar vásárlók egyre tudatosabbak és elkötelezettebbek a környezetvédelem iránt, ami pozitív hatással lehet az ország fenntarthatósági céljaira.

Hirdetés