Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK Rengeteg magyar rosszul csinálja üvegvisszaváltáskor – Erről mindenképp tudnod kell!!!

Rengeteg magyar rosszul csinálja üvegvisszaváltáskor – Erről mindenképp tudnod kell!!!

Hirdetés

Az üvegvisszaváltási rendszer nem csak a környezetvédelmet szolgálja, hanem lehetőséget ad arra is, hogy jótékony célra ajánljuk fel a visszaváltási díjat.

 

Hirdetés

Azonban érdemes odafigyelni, hogy hogyan használjuk az automatákat, ha konkrét szervezetet szeretnénk támogatni.

Mire figyeljünk az üvegvisszaváltáskor?

A 2024 januárjában indult kötelező visszaváltási rendszer lehetővé teszi, hogy a kiürült fém, műanyag és üveg italcsomagokat pénzre váltsuk, vagy az értük kapott összeget adományként továbbadjuk.

Az automatáknál az első üveg behelyezése előtt kell választanunk, hogy a visszajáró összeget magunknak kérjük, vagy jótékonykodni szeretnénk vele.

Ha túl hamar kattintunk a jótékonykodás opcióra, az összeg automatikusan a rendszer által kiválasztott intézményekhez kerül, és később már nem választhatjuk meg, kinek szánjuk az összeget.


Ezért ha célzottan szeretnénk adományozni, fontos, hogy a megfelelő időben és módon végezzük el a beállításokat.

Hogyan adományozzunk célzottan?

  1. Kattintás előtt várjunk: Az első palack automatába helyezése előtt ne kattintsunk az adományozási opcióra.
  2. Palackok behelyezése: Helyezzük be az összes visszaváltani kívánt palackot és üveget az automatába.
  3. Alapítvány QR-kód beolvasása: Ha célzottan szeretnénk adományozni, a “bankszámlára kérem az utalást” opciót válasszuk, és használjuk az alapítvány saját, egyedi QR-kódját. Ez lehet képernyőfotó a telefonon vagy egy kinyomtatott verzió, amit beolvasunk az automatánál.



Ha az elején a jótékonykodásra kattintunk, de nem szkenneljük be az alapítvány egyedi QR-kódját, az összeg a rendszer által támogatott intézmények számlájára kerül. Így nem tudjuk meghatározni, mely szervezet részesüljön az adományból.

Az üvegvisszaváltási rendszer a környezetvédelmi célok mellett a jótékonykodás terén is fontos szerepet játszik. A MOHU vállalta, hogy 2035-ig a Magyarországon keletkező hulladék 65 százalékát újrahasznosítja, amihez elengedhetetlen a kiskereskedelemben megjelenő csomagolóanyagok begyűjtése és helyes kezelése.

A gyártók felelősek a csomagolásért és a hulladékgazdálkodás költségeiért, ezért is fontos a fogyasztók tudatos részvétele a rendszerben.


Ha célzottan szeretnénk adományozni az üvegvisszaváltási rendszeren keresztül, figyeljünk oda, hogy a megfelelő opciót válasszuk, és ne kapkodjunk a kattintásokkal.

A helyes lépések betartásával biztosíthatjuk, hogy a támogatásunk valóban oda kerüljön, ahová szánjuk.

Hirdetés