Kezdőlap AKTUÁLIS Figyelmeztet a közterület-felügyelet: rengeteg autós fog büntetést kapni, erről jobb ha tudsz

Figyelmeztet a közterület-felügyelet: rengeteg autós fog büntetést kapni, erről jobb ha tudsz

Hirdetés

Az Óbudai Közterület-felügyelet nemrégiben egy érdekes videót tett közzé közösségi oldalán, amely három kevéssé ismert parkolási hibára hívja fel a figyelmet.

 

Hirdetés

A hatóság tapasztalatai szerint ezek a hibák sok autós számára ismeretlenek, pedig a szabályok megsértése szinte minden esetben bírságot von maga után.

Különösen fontos ezekkel tisztában lenni, hiszen augusztus 1-jétől jelentősen megemelkedtek a büntetések összegei, ahogy azt a Dívány is megírta.

1. Tilos így parkolni

Az első szabály, amelyet a videó kiemel, az, hogy tilos parkolni és ráhajtani azokra a területekre, amelyek a forgalomtól el vannak zárva. Ezeket a területeket ferde fehér vonalak, sávozás jelzi, és a szabály megszegése szigorú büntetést von maga után.

Ezek a forgalomtól elzárt területek a közlekedés biztonsága érdekében vannak fenntartva, és az autósoknak tiszteletben kell tartaniuk ezeket.

2. Kerékpársávon parkolás tilos

A második szabály a kerékpársávok használatával kapcsolatos. A kerékpársávokon nemcsak parkolni, hanem várakozni is tilos. Ez a tilalom nemcsak azért fontos, mert büntetést von maga után, hanem azért is, mert a kerékpársávokat a biciklisek biztonságos közlekedése érdekében alakították ki.

Amikor egy autó eltorlaszolja a kerékpársávot, a kerékpárosok kénytelenek a gyorsan haladó autók közé kihajtani, ami súlyos balesetveszélyt jelenthet.

3. A járdán parkolást jelző tábla tiltásokat is tartalmaz

Az utolsó parkolási szabály, amelyet a videó említ, a járdán parkolást jelző tábla jelentése. A kék alapon fehér “P” betűt ábrázoló tábla alatt gyakran található egy kiegészítő tábla, amely megengedi a járdán parkolást.

Azonban sok autós nem tudja, hogy ez a tábla nemcsak megenged bizonyos parkolási módokat, hanem tilt is minden másfajta várakozási megoldást, beleértve a hagyományos úttesten parkolást is.

Mi a teendő, ha már megbüntettek?

Ha már bekövetkezett a baj, és szabálytalan parkolásért megbüntettek, bizonyos esetekben van lehetőség a büntetés elkerülésére. Érdemes utánanézni, hogy van-e bármilyen jogorvoslati lehetőség, illetve konzultálni egy jogi szakértővel, hogy meg lehessen vitatni a helyzetet.

Az ilyen helyzetek elkerülése érdekében azonban a legjobb, ha tisztában vagyunk a szabályokkal, és mindig betartjuk azokat.

Az Óbudai Közterület-felügyelet által közzétett videó fontos emlékeztető arra, hogy a parkolási szabályok ismerete és betartása nemcsak a bírságok elkerülése érdekében, hanem a közlekedés biztonsága érdekében is elengedhetetlen.

Hirdetés