Kezdőlap AKTUÁLIS 3 megyét pillanatokon belül elér a pusztító vihar – villámárvíz, felhőszakadás, szupercellák,...

3 megyét pillanatokon belül elér a pusztító vihar – villámárvíz, felhőszakadás, szupercellák, jégeső jön

Hirdetés

Az elmúlt hetekben Magyarországon uralkodó száraz, napsütéses időjárás után augusztus végével már változékonyabb napok várhatóak.

 

Hirdetés

Az elmúlt napokban több helyen is záporok szakították meg a napsütéses időszakokat, helyenként pedig hirtelen zúdult le jelentős mennyiségű csapadék.

A kérdés most az, hogy mire számíthatunk a következő napokban, különösen az augusztus 20-i ünnepségek kapcsán, amikor az időjárás komoly befolyással lehet a rendezvények, és különösen a tűzijáték megtartására.

Viharos előrejelzések

Az augusztus 20-i tűzijáték előkészületeivel kapcsolatosan az időjárási előrejelzések fokozott figyelmet kapnak, különösen a várható zivatarok miatt.



A HungaroMet legfrissebb figyelmeztető előrejelzése szerint az egész országban citromsárga riasztás van érvényben a zivatarok miatt, ami azt jelenti, hogy mind a 19 vármegyében számítani kell a viharos időre. Három vármegyében – Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, és Szabolcs-Szatmár-Bereg – felhőszakadásra is figyelmeztetnek, ahol rövid idő alatt akár 25-30 mm-t meghaladó csapadék is lehullhat.

A meteorológusok szerdára egy gyenge hidegfront érkezését jósolják, amely tovább fokozhatja a zivatarok és záporok kialakulását.

Az előrejelzések szerint ez a hidegfront elsősorban az ország északi és keleti részeit érintheti, ahol a zivatarok mellett erős széllökésekre is lehet számítani.

Mi lesz a tűzijátékkal?

A szeszélyes időjárás miatt az augusztus 20-i tűzijáték sorsa továbbra is bizonytalan. Az operatív törzs óránként értékeli az időjárási helyzetet, és ennek megfelelően hoznak döntést a tűzijáték megtartásáról vagy esetleges elhalasztásáról.

A hatóságok mindenkit arra kérnek, hogy folyamatosan kövessék az időjárási híreket, mielőtt útnak indulnának az ünnepi rendezvényekre.

A meteorológiai szolgálat korábban kiadott videós előrejelzésében is figyelmeztetett a viharos időjárásra, hangsúlyozva, hogy a zivatarok mellett a szél is komoly kihívást jelenthet a szabadtéri rendezvények számára.

Ezért a szervezők és a résztvevők számára is kulcsfontosságú, hogy felkészüljenek a hirtelen bekövetkező időjárási változásokra.



Az augusztus végi időjárás jelentős kihívás elé állíthatja az ünneplőket és a rendezvényszervezőket egyaránt. Mivel az előrejelzések szerint az időjárás mozgalmas és viharos lehet, mindenkinek ajánlott figyelemmel kísérnie a friss meteorológiai információkat, és ennek megfelelően tervezni az ünnepi programokat.

Az óvatosság különösen fontos, hogy az ünneplés biztonságosan és zavartalanul zajljon.

 

Hirdetés