Kezdőlap AKTUÁLIS Gyászol Szinetár Dóra, közösségi oldalán jelentette be a szomorú hírt

Gyászol Szinetár Dóra, közösségi oldalán jelentette be a szomorú hírt

Hirdetés

Az elmúlt időszakban számos hazai művésztől kellett búcsút vennünk, ami nemcsak a rajongók, hanem a művészvilág prominens alakjai számára is mély megrázkódtatást jelent.

 

Hirdetés

Szinetár Dóra, a Jászai Mari-díjas színésznő, a közösségi oldalán búcsúzott a Nemzet Művészétől, Novák Ferenc Tatától, aki augusztus 17-én, 94 éves korában hunyt el.

A Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas koreográfus, rendező és etnográfus halála hatalmas veszteség a magyar kulturális élet számára.



Szinetár Dóra bejegyzésében megemlékezett arról, hogy bár sosem dolgoztak együtt közvetlenül, Novák Ferenc hatása mégis meghatározó volt a pályafutása során.

„Mi sosem dolgoztunk együtt, de mégis úgy nőttem fel, néptáncosként és táncos-színészként egyaránt, hogy Tata neve minden színházi próbafolyamatban, és minden néptánc koreográfiában felbukkant előbb-utóbb.

Kihagyhatatlan szerves részévé vált az elmúlt évtizedek magyar tánc- és színházműveszetének. Rajongtam a koreográfiáiért, és a tanítványaiért, így érte is” – írta a színésznő.

Szavai mély tiszteletről és szeretetről tanúskodnak, amelyet Novák Ferenc iránt érzett, még akkor is, ha személyesen nem dolgoztak együtt.

Búcsújában egy gyönyörű képet festett arról, hogy a művész, aki most „tovább utazott a felhők közé”, minden bizonnyal „a csillagokat is megtáncoltatja”.

A színésznő bejegyzése zárásaként így fogalmazott: „Nekünk pedig mindig is a csillagunk marad, minden lépésben, minden ritmusban, minden katartikus mozdulatban. Nyugodjon békében Novák Ferenc!”

Novák Ferenc Tatától való búcsú nemcsak egy művész, hanem egy egész korszak lezárását is jelenti a magyar táncművészet és színház számára.

Az általa alkotott koreográfiák, a tanítványai, és az általa közvetített értékek tovább élnek, és inspirálják a jövő generációit.



Hirdetés