Kezdőlap EGÉSZSÉG Ha így pisilsz, a rák egyik tünete is lehet

Ha így pisilsz, a rák egyik tünete is lehet

Hirdetés

A gyakori vizelési inger és az akadozó vizelet olyan tünetek, amelyek sokakat érintenek, de a véres vizelet megjelenése általában azonnal aggodalomra ad okot, és sok esetben a beteg gyorsan orvoshoz fordul miatta.

 

Hirdetés

Az urológiai betegségek között különösen kiemelkedő fontosságú a húgyhólyagrák, melynek egyik leggyakoribb tünete a véres vizelet.

A felismerés és időben történő diagnózis életmentő lehet, ezért fontos, hogy még a kevésbé fenyegető tünetekkel is szakemberhez forduljunk.

Véres vizelet

A véres vizelet, különösen ha sötétvörös vagy barnás árnyalatú, és esetleg alvadékdarabokat is tartalmaz, mindig figyelmet igényel.


Dr. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa szerint a húgyhólyagrák gyakran hosszú ideig tünetmentes marad, és sokszor a véres vizelet az első jel, amely felhívja a figyelmet a problémára.

„A véres vizelet természetesen olyan tünet, amely feltétlenül kivizsgálást igényel, de tudni kell, hogy nem csak hólyagrák okozhatja” – hangsúlyozza Dr. Buzogány.

Bár a véres vizelet riasztó lehet, számos más állapot is okozhatja. Ilyenek például a húgyúti fertőzések, a vese- vagy hólyagkő, a prosztata megnagyobbodása, illetve a veseállomány gyulladásos betegségei, mint a glomerulonephritis.

Egyes esetekben a katéterezés vagy bizonyos gyógyszerek – különösen a vérhígítók, nem szteroid gyulladáscsökkentők és kemoterápiás szerek – is véres vizeletet idézhetnek elő.

A véres vizelet megjelenésekor az első lépés mindig az alapos kivizsgálás kell legyen, hiszen mindaddig, amíg a daganatos okot nem sikerül kizárni, a vérvizelés daganat-gyanúként kell, hogy kezelve legyen.

Különösen fontos, hogy az olyan tünetek, mint a hirtelen jelentkező vizelési inger, fájdalmas vizelés, illetve a véres vizelet vagy mikroszkopikus vérvizelés, ne maradjanak figyelmen kívül.

A laboratóriumi vizsgálatok révén olyan vérzések is kimutathatók, amelyek szabad szemmel nem láthatók, ezért ezek az elemzések kulcsfontosságúak a pontos diagnózis felállításában.

A húgyhólyagrák és a prosztatarák korai felismerése jelentős mértékben javítja a kezelési lehetőségeket és a túlélési esélyeket.

Ezért minden véres vizeletre utaló tünet esetén kiemelt figyelmet kell fordítani a differenciáldiagnosztikára, hogy időben azonosíthatók legyenek a potenciálisan veszélyes állapotok.


A legfontosabb, hogy ne halogassuk az orvosi konzultációt. A véres vizelet komoly figyelmeztető jel, amely mögött súlyos betegségek húzódhatnak meg.

Az urológus szakorvoshoz történő mielőbbi fordulás életmentő lehet, hiszen a korai diagnózis kulcsfontosságú a sikeres kezeléshez.

Hirdetés