Kezdőlap AKTUÁLIS Három részre szakad az ország ma délután – Ha itt élsz zérj...

Három részre szakad az ország ma délután – Ha itt élsz zérj be mindent, a legmagasabb riasztás jött

Hirdetés

A mai időjárás meglehetősen változékony lesz, így érdemes alaposan felkészülni a napra – írja az idokep.hu.

 

Hirdetés

Bár délelőtt gomolyfelhők boríthatják az eget, a nap további részében többnyire sok napsütésre számíthatunk az ország nagy részén.

Ennek ellenére a nap folyamán helyenként záporok és zivatarok is kialakulhatnak, különösen a keleti és déli területeken.

Változékony idő és hőség

A keleti országrészben a felhőzet fokozatosan csökken, és a korábbi csapadékzóna szétesik. Az ország többi részén is általában napos idő várható, de délutánra egyre több helyen emelkednek majd magasra a gomolyfelhők, amelyek helyenként záporokat és zivatarokat hozhatnak.


A szél a zivatarok környezetében erősödhet meg, viharos széllökésekkel is számolni kell.

Figyelmeztető előrejelzés vasárnap éjfélig

A HungaroMet figyelmeztetést adott ki vasárnap éjfélig az ország területére. Délelőttig elsősorban a keleti tájakon, valamint a Duna mentén várhatóak záporok és zivatarok, majd átmenetileg csökken a csapadék esélye.

Azonban késő délutántól ismét számítani kell zivatarokra, különösen déli irányból.

A nap folyamán a magas középhőmérséklet miatt három megyében harmadfokú vészjelzést adtak ki. A Dunántúl északnyugati részén, valamint az Északi-középhegységben 25 fok körüli, az ország többi részén viszont 27-29 fok körüli napi középhőmérséklet várható.

Visszatér a fülledt meleg

A hajnal viszonylag hűvös lesz, 15-24 fok között alakulnak a hőmérsékletek, de délutánra már 30-39 fok közötti forróságra számíthatunk.

Zivatarok esetén átmenetileg hűvösebb lehet a levegő, de a késő esti órákra újra 22-29 fok közötti hőmérséklet várható.

Egészségügyi kockázatok

A hőség és a fülledt levegő komoly megterhelést jelenthet a szervezet számára. Az ilyen időjárás kedvezőtlenül hathat a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi megbetegedésekre.


A déli órákban különösen magas lesz a napszúrás és a hőguta kialakulásának veszélye, ezért fontos, hogy védjük magunkat a túlzott napfénytől, és megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk.

Emellett a fáradékonyság és bágyadtság is gyakori tünet lehet a mai napon.

Hirdetés