Kezdőlap AKTUÁLIS MOST JELENTETTÉK BE – Visszaáll a kötelező sorkatonaság januártól

MOST JELENTETTÉK BE – Visszaáll a kötelező sorkatonaság januártól

Hirdetés

A horvát kormány bejelentette, hogy 2025. január 1-jétől ismét bevezetik a kéthónapos kötelező katonai szolgálatot.

 

Hirdetés

A döntést Ivan Anusic védelmi miniszter hozta nyilvánosságra csütörtök este, amit az AP hírügynökség is megerősített.

A döntés hátterében az Ukrajnában zajló orosz agresszió és a balkáni térségben tapasztalható fegyverkezési verseny és hadseregfejlesztés áll.

Horvátország 2008-ban függesztette fel a kötelező katonai szolgálatot, és azóta önkéntes alapú rendszert működtetett. Az új intézkedéssel azonban a kormány célja a hadsereg megerősítése és a nemzeti védelem biztosítása a növekvő regionális feszültségek közepette.



Anusic az RTL horvát televíziónak adott interjújában kiemelte, hogy a hadsereg korszerűsítése és a katonák jólétének javítása a kormány egyik fő prioritása.

“Megemeltük a katonák, altisztek és tisztek fizetését, valamint az anyagi juttatásaikat, beleértve a személyi jövedelmet és a napidíjakat is” – mondta a miniszter.

Hangsúlyozta, hogy a fegyveres erők felszerelése és modernizálása összhangban van a NATO-val és a szövetségesekkel kötött megállapodásokkal.

A régióban tapasztalható feszültségek miatt más európai országok is hasonló intézkedéseket mérlegelnek vagy már be is vezettek.



Lettország például tavaly állította vissza a kötelező katonai szolgálatot, válaszul az orosz-ukrán konfliktusra. Szerbia, Horvátország legnagyobb balkáni riválisa, szintén fontolgatja a sorkatonaság újbóli bevezetését.

Hirdetés