Kezdőlap AKTUÁLIS MOST ÉRKEZETT A HÍR az újabb árstop bevezetéséről – itt a bejelentés

MOST ÉRKEZETT A HÍR az újabb árstop bevezetéséről – itt a bejelentés

Hirdetés

A jelek szerint 2024-ben nem vezetik be újra a hatósági árakat a tűzifára, ahogy azt 2022-ben a rezsiemelés után tették.

 

Hirdetés

Az Agrárminisztérium a Pénzcentrum kérdésére közölte, hogy nincs tudomásuk ilyen kormányzati szándékról.

A tavaly áprilisban megszűnt tűzifaprogram, amely kedvezményes árakat biztosított a lakosságnak, idén tehát nem tér vissza.

A tűzifaprogram megszűnése és a hatósági árak elmaradása

A 2022-ben bevezetett tűzifaprogram célja az volt, hogy a rezsiemelések következtében növekvő kiadások miatt megfizethető tüzelőanyagot biztosítson a lakosságnak.

A program keretében a lakossági vásárlók 10 köbméterig hatósági áron juthattak hozzá a tűzifához. A meghatározott árak fafajtánként eltérőek voltak: a keménylombos fa ára 30 000 forint, a lágylombosé és a fenyőé pedig 19 000 forint volt erdei köbméterenként.



Azonban a program megszűntével ezek az árak már nem érvényesek.

Az Agrárminisztérium közlése szerint idén nem várható hasonló intézkedés, és más tüzelőanyagokra sem terveznek hatósági árazást.

Az állami erdészeti társaságok azonban továbbra is megfelelő készletekkel és időszakos akciókkal várják a vásárlókat, a kiszolgálási határidők jelenleg rövidek.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2024-ben valamelyest csökkent a tűzifa és a brikett ára 2023-hoz képest, de még mindig jelentős áremelkedést tapasztalhatunk 2022-höz viszonyítva.

2024 júliusában egy mázsa fűrészelt tűzifa átlagosan 7640 forintba került, ami 7,8%-kal olcsóbb, mint egy évvel korábban. A brikett ára szintén csökkent, 17 280 forintra, szemben a 2023-as 18 020 forinttal.

Azonban, ha a 2022-es árakhoz viszonyítjuk, a drágulás drámai. Akkor egy mázsa tűzifa alig haladta meg az 5000 forintot, míg most 52,5%-kal drágább. A brikett ára is több mint 64%-kal emelkedett, hiszen 2022-ben még 10 530 forint volt 100 kg.

Tüzelőtámogatás és jövőbeli kilátások

Az Agrárminisztérium arról is tájékoztatott, hogy a szociálisan rászoruló állampolgárok számára továbbra is elérhető a szociális tüzelőanyag program, amelyet az 5000 fő alatti települések lakói vehetnek igénybe.

Az önkormányzatok április 30-ig pályázhattak a támogatásra, és összesen 2346 önkormányzat kapott támogatást e célra.



A jelenlegi árcsökkenés ellenére a tűzifa és a brikett továbbra is jelentős költséget jelent a háztartások számára, különösen a 2022-es árakhoz viszonyítva.

Bár az állami beavatkozás hiánya kihívást jelenthet a lakosság számára, a kormányzat nem tervez további ártámogatást vagy hatósági árak bevezetését a tüzelőanyagok tekintetében.

Hirdetés