Kezdőlap AKTUÁLIS Kettészakad az ország időjárása ma délután- Rendkívüli idő közelít, rég nem láttál...

Kettészakad az ország időjárása ma délután- Rendkívüli idő közelít, rég nem láttál ilyet

Hirdetés

Augusztus 16-án, pénteken Magyarország területén rendkívüli hőségre és erős napsütésre kell készülni.

 

Hirdetés

Már a reggeli órákban is 21-26 fokos hőmérsékletek várhatók, különösen a városi területeken. Az éjszaka folyamán a hőmérséklet csak minimálisan csökken, így már a nap kezdetén is kellemetlenül meleg időre számíthatunk, ami előrevetíti a nap további forróságát.

Napközbeni hőség és UV-sugárzás

A hőmérséklet a déli órákban gyorsan emelkedik, az ország nagy részén 35-38 fok közötti csúcshőmérsékletek lesznek. Az Alföld déli és keleti részein a hőmérséklet akár 38 fok fölé is emelkedhet.

Az UV-sugárzás rendkívül erős lesz, ezért elengedhetetlen a fényvédő krémek használata és az árnyékos helyeken való tartózkodás.



Délutáni zivatarok és viharok

Délutánra a nyugati és északnyugati régiókban megnövekszik a felhőzet, és helyenként záporok, zivatarok alakulhatnak ki, amelyek néhol hevesek lehetnek. Ezeket a zivatarokat erős szél, jégeső és intenzív villámlás kísérheti.

A Dunántúl nyugati és középső részein különösen érdemes figyelni a viharokra, amelyek gyorsan átvonulhatnak a térségen. Ezzel szemben az ország középső és keleti részein továbbra is száraz, forró idő lesz, ahol a délutáni hőmérséklet még mindig 35 fok felett alakul.

Éjszakai meleg és figyelmeztetések

Az este beköszöntével a hőmérséklet lassan csökken, de éjszaka sem várható jelentős enyhülés, a levegő hőmérséklete 24-29 fok között marad. A városi környezetben különösen kellemetlen lesz az éjszakai meleg.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetést adott ki a rendkívüli hőség miatt Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyékre. Az extrém magas hőmérsékletek miatt fontos a folyamatos hidratálás és a napszúrás elleni védekezés.

A zivatarok miatt fokozott figyelmet igényel Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron vármegye, ahol a viharok hirtelen érkezhetnek és hevesek lehetnek.




A rendkívüli hőség és az erős napsütés miatt mindenkinek ajánlott kerülni a hosszabb ideig tartó szabadtéri tevékenységeket, különösen a déli órákban.

A viharokkal érintett területeken érdemes figyelni a friss időjárási információkat és óvintézkedéseket tenni.

Hirdetés