Kezdőlap AKTUÁLIS Itt a lista, ha ilyen autód van készülj fel, az új szabályozás...

Itt a lista, ha ilyen autód van készülj fel, az új szabályozás miatt fizetned kell

Hirdetés

A zöld rendszámmal rendelkező autók tulajdonosai eddig számos előnyt élveztek, különösen a budapesti ingyenes parkolás terén, ami jelentős megtakarítást jelentett számukra.

 

Hirdetés

Azonban ez a helyzet hamarosan megváltozik. A legújabb kormányrendelet, amelyet a Magyar Közlönyben tettek közzé, jelentős szigorításokat vezet be a zöld rendszámtábla használatára vonatkozóan.

Új szabályok szeptembertől

Szeptember 1-jétől kezdődően a zöld rendszámot csak a tisztán elektromos és nulla emissziós járművek kaphatják meg első belföldi forgalomba helyezésük alkalmával. Ez azt jelenti, hogy az eddig zöld rendszámmal rendelkező, de nem tisztán elektromos hajtású autók tulajdonosai számára változások jönnek.




Az 5P külső töltésű és az 5N növelt hatótávolságú hibrid elektromos járművek eddig kiadott zöld rendszámtábláit hagyományos, fehér rendszámtáblákra kell cserélniük a tulajdonosok kezdeményezése nyomán.

Határidők és kötelezettségek

A rendszámcsere nem halogatható sokáig. Az érintett autótulajdonosoknak 2026. november 30-ig van idejük, hogy járművük rendszámtábláját lecseréltessék.

A szabályozás célja, hogy a zöld rendszám valóban csak azoknak a járműveknek járjon, amelyek ténylegesen nulla emissziós üzemmódban működnek, ezzel is támogatva a környezetvédelmet.

A plug-in hibridek 2016 óta részesültek a zéró emissziós járműveknek járó kedvezményekben. Azonban az Európai Számvevőszék vizsgálata során kiderült, hogy a hibrid járművek valós közúti károsanyag-kibocsátása gyakran többszöröse annak, amit laboratóriumi tesztek alapján előre jeleztek.

Egyes esetekben a valós kibocsátás akár három-ötszöröse is lehetett a tesztkörülmények között mérteknek.

Továbbá, sok nagyobb méretű, hibrid hajtású jármű esetében a zöld rendszám viselése nem indokolt a valós környezeti terhelésük alapján, hiszen ezek az autók sokszor jelentősen szennyezőbbek, mint a hagyományos, fosszilis üzemanyagot használó járművek.

Az új szabályozás fájdalmas lehet azok számára, akik eddig élvezték a zöld rendszám által biztosított előnyöket, mint például az ingyenes parkolást.




Azonban a változás szükséges ahhoz, hogy a zöld rendszám valóban a környezetkímélő járművek megkülönböztető jegye legyen, és csak azok a járművek részesüljenek a kedvezményekben, amelyek ténylegesen hozzájárulnak a környezet védelméhez.

Hirdetés