Kezdőlap AKTUÁLIS 1 perce jelentették be – Így változik a minimálbér, ennyi pénzt viszel...

1 perce jelentették be – Így változik a minimálbér, ennyi pénzt viszel haza hamarosan

Hirdetés

Az idei minimálbér-tárgyalások már augusztusban elkezdődtek, ami a korábbi évektől eltérően rendkívül korai kezdést jelent.

 

Hirdetés

A tárgyalások első körében nemcsak a számokról esett szó, hanem fontos technikai kérdések is napirendre kerültek. Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke az InfoRádióban arról beszélt, hogy a feleknek nemcsak a minimálbér konkrét összegében kell megállapodniuk, hanem az európai uniós minimálbér irányelv átültetésével kapcsolatos háttérfeladatokat is rendezniük kell.

Tízszázalékos emelés és további technikai kérdések

Mészáros Melinda szerint a munkáltatók többsége támogatná a legkisebb keresetek tízszázalékos emelését, ami jelentős lépés lenne a dolgozók életkörülményeinek javítása érdekében.



A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége augusztusban végzi el a tagvállalatok igényeinek felmérését, hogy meghatározzák, milyen mértékű emelést tartanak megvalósíthatónak.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a tárgyalások során nemcsak a bérek számszerűsített értékéről lesz szó, hanem a különböző előfeltételekről és kritériumokról is.

Például november 15-ig kell megállapodniuk a feleknek arról, hogy melyik fórum végzi el a minimálbér megállapításával kapcsolatos feladatokat, valamint döntést kell hozni arról is, hogy egyéves vagy esetleg több évre szóló bérmegállapodást kötnének.

Az európai uniós irányelv szerint, ha egy országban a kollektív szerződéses lefedettség 80 százalék alatt van, akkor öt éven belül akciótervet kell kidolgozni a lefedettség növelése érdekében.

Magyarországon elsődleges cél az ágazati szintű kollektív szerződések számának növelése, ami jelentős változást hozhat a munkavállalók érdekeinek védelmében.

A szakszervezetek célja, hogy legalább tízszázalékos emelést érjenek el a minimálbér tekintetében. Ha ez megvalósul, a jelenlegi 266.800 forintos minimálbér 293.480 forintra emelkedne. Amennyiben a minimálbér összege 300.000 forintra nőne, az 12,44 százalékos emelést jelentene, ami összhangban lenne az elmúlt hat év átlagos emelkedési ütemével.



A tárgyalások eredménye jelentős hatással lesz a munkavállalók életkörülményeire, és a felek közötti megegyezés kulcsfontosságú az ország gazdasági stabilitása szempontjából.

Az elkövetkező hetekben várhatóan tovább folytatódnak az egyeztetések, amelyek végül meghatározzák majd a 2025-ös minimálbér összegét.

Hirdetés