Kezdőlap AKTUÁLIS Most jött a bejelentés az üvegvisszaváltási rendszerről

Most jött a bejelentés az üvegvisszaváltási rendszerről

Hirdetés

Július 1-je után jelentős változások léptek életbe Magyarországon az italcsomagolások visszaváltási rendszerében. Mostantól a legtöbb ital csak visszaváltható, betétdíjas csomagolásban kerülhet forgalomba, és az üres palackokat az erre a célra felállított automatákba dobva visszakaphatjuk az általuk fizetett betétdíjat.

 

Hirdetés

A rendszer célja a környezettudatosság növelése és a hulladékcsökkentés, ám sajnos már ebben a friss rendszerben is megjelentek a csalók, akik új módszerekkel próbálnak pénzt szerezni a gyanútlanoktól.

Hogyan működik a csalás?

A csalás középpontjában a rendszer adományozási funkciója áll, ahol a visszaváltott palackokból származó pénzt jótékony célokra lehet felajánlani.




Az idei kedvezményezettek között szerepel többek között a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet és a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika.

Az adományozás során a visszaváltók egy QR-kód beolvasásával juttathatják el a pénzt a kiválasztott szervezethez.

A csalók ezt a rendszert kihasználva hamis QR-kódokat terjesztenek, amelyeket, ha valaki beolvas, a pénze nem a választott jótékony szervezethez kerül, hanem a csalókhoz.

Sokan tévesen azt hiszik, hogy a jótékony célú adományozásnál automatikusan a jótékonyság menüpontot kell választani az automatánál, de valójában ebben az esetben is a banki utalás opciót kell kiválasztani, majd a támogatni kívánt szervezet hivatalos honlapján vagy közösségi oldalán közzétett QR-kódot kell beolvasni.

A Promotions.hu figyelmeztetése szerint fontos, hogy csak olyan QR-kódokat használjunk, amelyeket hivatalosan, a szervezet maga tett közzé. Így elkerülhetjük, hogy a csalók hamis kódjait használva elveszítsük a pénzünket.

Emellett érdemes tájékozódni, és a visszaváltási rendszert minden lépésében körültekintően használni.

A kötelező visszaváltási rendszer (Deposit Return Scheme, DRS) célja, hogy minél több italcsomagolás visszakerüljön a hulladékáramba, így csökkentve a környezetre gyakorolt negatív hatásokat.

Az érintett italok esetében a gyártók kötelesek megfizetni a visszaváltási díjat, amely jelenleg darabonként 50 forint. A fogyasztók ezt a díjat visszakapják, amikor a kiürült és sértetlen csomagolást visszaváltják az automatákban.

A visszaváltási rendszerben érintett termékek közé tartoznak a fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermékek műanyag, fém vagy üveg csomagolásai, amelyek 0,1–3 liter közötti űrtartalmúak.




Tipikusan ilyenek a sörös-, energiaitalos vagy üdítősdobozok, valamint a borospalackok. Kivételt képeznek a tej és tejtartalmú italtermékek csomagolásai, illetve azok a speciális alakú csomagolások, amelyeket a visszaváltó automaták nem tudnak kezelni.

Az új rendszer jelentős lépés a fenntarthatóság felé, ám a visszaélések elkerülése érdekében elengedhetetlen, hogy a fogyasztók tudatosak és körültekintőek legyenek.

Hirdetés