Kezdőlap AKTUÁLIS Érkezik a hidegfront – Hatalmas vihar tarolja le az egész országot, itt...

Érkezik a hidegfront – Hatalmas vihar tarolja le az egész országot, itt a térkép

Hirdetés

Csütörtökön zivatarfelhők érik el Magyarországot, ami jelentős csapadékot és viharos széllökéseket hozhat az ország nagy részére.

 

Hirdetés

A heves esőzéseket követően estére jelentős lehűlés várható, a hőmérséklet akár 8 fokkal is csökkenhet. A nyugati országrészben már megjelentek az első zivatarok, és a riasztást is kiadták.

Időjárási előrejelzés részletei

A nap folyamán többször is kisüthet a nap, de időnként felhősebb időszakokra is számítani kell. Az esőzéssel együtt járó csapadékrendszer kelet felé halad, ám közben fokozatosan gyengül, így a keleti és délkeleti régiókban kisebb eséllyel várható csapadék.

Azonban átmeneti szünet után délután újabb záporok és zivatarok érkezhetnek északnyugat felől.




A légmozgás nagy része mérsékelt marad, de a zivatarok környezetében erős, helyenként viharos széllökések is előfordulhatnak. A délutáni hőmérséklet 29-35 fok között alakul, de késő estére 21-27 fok közé csökken.

Esti lehűlés és zivatarok

Csütörtök este a délkelet felé haladó keskeny frontális felhősáv mögött fokozatosan csökken a felhőzet, és egyre több helyen kiderül az ég. Azonban elszórtan még várhatók záporok és zivatarok, különösen a Dunántúl nyugati, délnyugati részein, valamint az északkeleti tájakon.

Az ország délkeleti részein viszont kisebb eséllyel fordul elő csapadék. Az északnyugati szelet a front mentén átmenetileg erős széllökések kísérik, és a zivatarok környezetében viharos szelek is lecsaphatnak. Hajnalra a hőmérséklet 15-21 fok közé esik vissza.

Figyelmeztetések

Ma délelőtt nyugat felől helyenként zivatarok alakulhatnak ki a Dunántúl nyugati és északnyugati felében, amelyeket intenzív csapadék és szélerősödés kísérhet. A nap folyamán a zivatarok fokozatosan átterjedhetnek az ország középső részeire, délutánra pedig már északkeleten és az Alföldön is kialakulhatnak.

A késő délutáni és esti órákban különösen az Észak-Dunántúlon, majd a Dél-Dunántúlon, illetve esetleg a középső országrészben is egyre több zivatar várható.

A déli tájakon továbbra is magas középhőmérsékletre kell számítani, a Dél-Alföldön, délen 25 fok felett alakul a napi középhőmérséklet, ami miatt figyelmeztető előrejelzést adtak ki.

A mai nap időjárása tehát változatosnak ígérkezik: heves zivatarokra, jelentős lehűlésre és erős széllökésekre is fel kell készülni.




Hirdetés