Kezdőlap AKTUÁLIS Döntött a szövetség – ez vár Hámori Lucára a vereség után

Döntött a szövetség – ez vár Hámori Lucára a vereség után

Hirdetés

A Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) 50 000 dolláros pénzjutalmat folyósít az olasz Angela Carini számára, aki a női ökölvívótornán 46 másodperc alatt veszített az algériai Imane Helif ellen.

 

Hirdetés

A mérkőzés során Helif nemi hovatartozása vitatott volt, mivel tesztoszteronszintje magasabb, mint a nők átlagos szintje, de nem érte el a férfiakét, és XY-kromoszómával rendelkezik. Helif ma a négy közé jutásért Hámori Luca ellen lép a ringbe, és ha versenyzőnk veszítene, ő is megkaphatja az 50 000 dollárt.

Az IBA és a NOB közötti konfliktus

A tavalyi női világbajnokságon az orosz irányítású IBA nem engedte indulni Helifet a magas tesztoszteronszintje miatt, azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) – amely a párizsi ökölvívótornát saját hatáskörébe vonta – zöld utat adott neki.




Az IBA ezzel határozottan nem ért egyet, és az elnöke, Umar Kremlev, meglepő lépéseket tett. Az olasz Angela Carini, aki 46 másodperc alatt szenvedett vereséget Helif ellen, 50 000 dollárt kap az IBA-tól, és az edzője, valamint az olasz szövetség egyaránt további 25 000 dollárt kapnak.

„Nem tudtam nézni Angela könnyeit. Nem vagyok közömbös az ilyen helyzetek iránt, és minden versenyzőt megvédünk. Nem értem, miért ölik meg a női bokszot… Csak arra jogosult sportolóknak lenne szabad a ringbe lépni, a biztonság végett is” – mondta Umar Kremlev.

Pénzdíjak az olimpiai tornán

Bár az olimpiai tornát nem az IBA rendezi, a szervezet 3,12 millió dollár pénzdíjat oszt ki. Minden párizsi aranyérem 100 000 dollárt ér, amelyből a sportoló 50 000 dollárt, a nemzeti szövetsége 25 000 dollárt és az edzője is 25 000 dollárt kap.

Az ezüstéremért 50 000 dollár jár, ahol a leosztás 25 000, 12 500, 12 500 dollár. A bronzérem összesen 25 000 dollárt ér, az ötödik hely pedig 10 000 dollárt fizet a hét férfi és a hat női súlycsoportban.

További vitatott versenyzők

A női tornán Imane Helif mellett egy másik megkérdőjelezett nemi hovatartozású versenyző is van, a tajvani Lin Ju-ting, aki szintén bejutott a legjobb nyolc közé.

Az ő „áldozata” egy bolgár versenyző volt, aki szintén megkapja az olimpiai bajnoknak járó 100 000 dollárt. Hámori Luca, aki ma Helif ellen lép ringbe, határozottan kijelentette, hogy nyerni akar, és nem szeretne áldozat lenni.




A Nemzetközi Bokszszövetség döntései és az ebből fakadó pénzjutalmak továbbra is vitákat generálnak a sport világában, különösen a nemi hovatartozás kérdésében.

Az IBA és a NOB közötti konfliktus és a vitatott mérkőzések eredményei azonban rávilágítanak arra, hogy szükség van a sportág szabályainak és irányelveinek további tisztázására és fejlesztésére.

Hirdetés