Kezdőlap EGÉSZSÉG Figyelmeztet a WHO – Magyarország is érintett

Figyelmeztet a WHO – Magyarország is érintett

Hirdetés

Egyre több haláleset írható a folyamatosan megdőlő hőmérsékleti rekordok és a tomboló nyári hőség számlájára Európa-szerte.

 

Hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön közzétett jelentése szerint évente átlagosan 176 ezer ember hal meg a kontinensen a kánikula miatt.

Az elmúlt 20 évben 30 százalékkal nőtt a hőség miatti halálesetek száma. Becslések szerint 2000 és 2019 között világszerte évente 489 ezer halálesetet regisztráltak, amelyek a hőséggel összefüggésbe hozhatók.

Ebből átlagosan 176 ezer történt Európában. A felmérésben részt vevő szinte minden országban nőtt a kánikula okozta halálesetek száma, azonban a hat WHO-régió közül az európai régió melegszik a leggyorsabban, a világátlagnál kétszer gyorsabban – közölte Hans Kluge, a WHO regionális igazgatója Koppenhágában.



A WHO szerint a szélsőségesen magas hőmérsékletek miatt gyakoribbá válnak a krónikus betegségek és a szervezetet rendkívül megterhelő hőstressz. A hőstressz akkor következik be, amikor a test nem képes a hőmérsékletét 36-37 Celsius-fok között tartani.

A szervezet figyelmeztetett arra, hogy “ugrásszerűen fog emelkedni” az extrém hőhullámok halálos áldozatainak száma a következő években.

Az ENSZ főtitkára figyelmeztet

António Guterres, az ENSZ főtitkára július végén arról beszélt, hogy a világnak alkalmazkodnia kell az éghajlati válság miatt tartósan megváltozott nyári hőmérséklethez.

Erre hivatkozva szorgalmazta Hans Kluge, hogy a kormányok és a helyi közigazgatási szervek dolgozzanak ki cselekvési terveket a hőség ellen. Hangsúlyozta: a megfelelő intézkedésekkel elkerülhetők a növekvő hőmérséklet egészségre gyakorolt negatív hatásai.

„Ha megteremtjük egy melegebb régióhoz való alkalmazkodás feltételeit, sokkal több ember életét tudjuk majd megmenteni” – tette hozzá Kluge. A cselekvési tervek magukban foglalhatják a hőség elleni védelmi intézkedéseket, mint például az épületek hőszigetelését, a zöld területek növelését és a megfelelő vízellátást biztosító infrastruktúra fejlesztését.

Az éghajlati válság következményei már most is érezhetők, és a jövőben valószínűleg még súlyosabbak lesznek. A kormányok és a közösségek számára kulcsfontosságú, hogy időben lépéseket tegyenek a hőség elleni védekezés érdekében.



Az alkalmazkodás és a megfelelő intézkedések bevezetése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy csökkentsük a hőmérséklet emelkedése által okozott egészségügyi kockázatokat és megmentsük az emberi életeket.

Hirdetés