Kezdőlap AKTUÁLIS Figyelmeztet a katasztrófavédelem: Minden lakásban ott van, bármikor kigyulladhat

Figyelmeztet a katasztrófavédelem: Minden lakásban ott van, bármikor kigyulladhat

Hirdetés

A katasztrófavédelem egy Facebook-bejegyzésben hívta fel a figyelmet a tűzveszélyes elektromos eszközökre, miután a héten két helyen is kigyulladt egy mosogatógép.

 

Hirdetés

Az esetek Nyíregyházán és Szentesen történtek, ahol a tűzoltóknak kellett eltávolítaniuk az égő eszközöket a konyhákból. Idén már kilenc hasonló eset történt, amelyek között szerepelnek telefontöltők, hosszabbítók, bojlerek, hajszárítók, mosógépek és televíziók is.

A váratlanul kigyulladó elektromos eszközök évente több ezer tűzesetet okoznak. Sokan tévesen azt hiszik, hogy az ilyen balesetek csak másokkal történhetnek meg, pedig ezek bárhol és bármikor előfordulhatnak.

A katasztrófavédelem ezért fontos tanácsokat osztott meg a tűzesetek elkerülése érdekében.

Katasztrófavédelem tanácsai



  1. Ami elektromos, az kigyulladhat.
  2. Akkor moss, ha otthon vagy! – Ne hagyd felügyelet nélkül a mosogatógépet vagy a mosógépet működés közben.
  3. A hajszárítóval ne olvassz le mélyhűtőt! – Használati tárgyakat csak rendeltetésszerűen használj.
  4. A hűtő nem légkondi! – Ne használd a hűtőt más célra, mint amire tervezték.
  5. Ne töltsd alvás közben a telefont. – A telefontöltők is okozhatnak tüzet, ha felügyelet nélkül maradnak.
  6. Amíg az elektromos eszköz a konnektorban van, nem szabad vízzel oltani. – Elektromos tüzet soha ne próbálj vízzel oltani, mert áramütést szenvedhetsz.
  7. Fontos a füstérzékelő használata. – A füstérzékelők időben jelezhetik a veszélyt, így nagyobb eséllyel elkerülhető a katasztrófa.
  8. Ha már megtörtént a baj, hívd a 112-őt! – Azonnal értesítsd a hatóságokat tűz esetén.

Az idei évben eddig már kilenc alkalommal fordult elő, hogy elektromos eszközök miatt keletkezett tűz. Ezek közé tartoznak a mosogatógépek, telefontöltők, hosszabbítók, bojlerek, hajszárítók, mosógépek és televíziók.



A katasztrófavédelem hangsúlyozza, hogy a tűzveszély minden háztartásban fennáll, és mindenki számára fontos az elővigyázatosság.

A katasztrófavédelem közleménye rámutat, hogy a megfelelő óvintézkedések betartásával jelentősen csökkenthető a tűzesetek kockázata.

A háztartásokban alkalmazott füstérzékelők és az elektromos eszközök biztonságos használata mind hozzájárulhatnak a balesetek elkerüléséhez.

Hirdetés