Kezdőlap AKTUÁLIS HIVATALOS, változik a szabály Magyarországon – Csak ekkor vághatod a füvet az...

HIVATALOS, változik a szabály Magyarországon – Csak ekkor vághatod a füvet az otthonodban ezentúl

Hirdetés

Sokan szembesülnek azzal a problémával, hogy zajos szomszédaik megkeserítik életüket. Senki sem szívesen hallgat egész hétvégén reggeltől estig fűnyírást, flexelést vagy éppen a szomszédból átszűrődő bulizást.

 

Hirdetés

Azonban, a hiedelemmel ellentétben, főszabályként szombat délelőtt nem kell néma csöndben maradnia a telekhatár vagy a fal túloldalán élőnek sem.

Mikor van csendháborítás?

A pihenőidőt a legtöbb ember szentnek tartja, főként a mostani, kimerítő kánikulában szeretnénk magunkat alaposan kipihenni egy dolgos munkahét után.

Sokan hihetik, hogy a teljes hétvége ideje alatt elvárható, hogy a szomszéd csendes tevékenységet végezzen, ám ez a valóságban nincs így.



Az Agroinform cikke szerint a szomszédok közt a legtöbb feszültséget okozó fűnyírásra főszabályként hétköznaponként reggel 7 és este 8 óra között van törvényi lehetőség, de szombaton 9-12 óra között is nyugodtan végezhető ez a fajta tevékenység, hacsak az önkormányzat nem hozott ezzel ellentétes helyi szabályozást.

Ha tehát szombat délután nyírnád a füvet – vagy a szomszédod teszi ezt –, először a területileg illetékes önkormányzatnál kell arról érdeklődni, van-e ezt engedélyező szabály.

Milyen zajt kell elviselni?

Az egyéb zajokat illetően a 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendelete komplex módon határozza meg, hogy hol, mikor, milyen mértékű zajt kell elviselnünk:

  • Kisvárosban, faluban lakóterületen: 6 és 22 óra között 50 dB, 22 órától 6 óráig 40 dB zaj a határ.
  • Nagyvárosban, sűrűn beépített, vegyes lakóterületen: 6 és 22 óra között 55 dB, 22 és 6 között pedig 45 dB a határérték.
  • Az épületek zajtól védendő lakóhelyiségeiben: egységesen 6-22 óra között 40 dB, 22-6 óra között pedig maximum 30 dB.



Mit tehetünk zajos szomszéd esetén?

Rendőrt csak akkor hívhatunk a szomszédra, vagy ő ránk, ha a fentiek nem teljesülnek. Persze a decibelmérégetésnél sokkal hasznosabb, ha odafigyelünk egymásra, és amennyiben olyan időpontban kényszerülünk zajos tevékenységre, amely kérdéses, akkor egyeztetünk arról szomszédainkkal.

A zajos szomszédokkal való konfliktusok elkerülése érdekében fontos ismernünk és betartanunk a vonatkozó jogszabályokat.

Emellett a jó szomszédi viszony fenntartása érdekében érdemes előre egyeztetni, és figyelembe venni a másik fél pihenési igényeit.



Az empátia és a kommunikáció sok problémát megelőzhet, így elkerülhetjük a feszültségeket és a kellemetlen szituációkat.

Hirdetés

Kövess minket a Google Hírek-ben is!