Kezdőlap AKTUÁLIS Hétfőtől TILALOM lép életbe Magyarországon – Milliós büntetést is kaphatsz, MINDEN ÁLLAMPOLGÁRT...

Hétfőtől TILALOM lép életbe Magyarországon – Milliós büntetést is kaphatsz, MINDEN ÁLLAMPOLGÁRT ÉRINT!!!

Hirdetés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőtől Budapesten és Pest vármegyében is elrendelte a tűzgyújtási tilalmat az elmúlt napok magas átlaghőmérséklete miatt, mely jelentősen megnövelte az erdőtüzek kockázatát.

 

Hirdetés

A döntést a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével hozták meg.




A Nébih közleményében hangsúlyozta, hogy a tűzgyújtási tilalom továbbra is érvényben marad Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben is.

Az előrejelzések szerint a következő napokban is nagyon magas átlaghőmérséklet és hosszú napsütéses órák várhatóak, ami tovább növeli a tűzveszélyt.

Óvatosságra intenek

A Nébih óvatosságra inti a lakosságot, és felhívja a figyelmet arra, hogy belterületen se gyújtsanak nagy lángmagasságú tüzet. A füsttel felszálló égő zsarátnokok ugyanis több száz méterre is tüzet idézhetnek elő.

Külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, illetve azok 200 méteres körzetében is szigorúan tilos a tűzgyújtás. Ez a korlátozás a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyekre is vonatkozik.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az érdeklődők a www.erdotuz.hu-n szerezhetnek bővebb információkat.

Súlyos bírságok




A tűzgyújtási tilalom megszegése esetén a bírságok 10-20 ezer forintról indulnak, de súlyosabb esetekben akár több milliós összegeket is elérhetnek.

A Nébih és a katasztrófavédelem közös intézkedéseinek célja a lakosság biztonságának megőrzése és az erdőtüzek megelőzése. Kérik a lakosságot, hogy tartsák be a szabályokat és segítsenek a tűzveszély elkerülésében.

Hirdetés